Babbeltrucs

(bron: Alphens.nl) Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters mensen proberen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op, of spreken mensen aan op straat met een mooie smoes. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg. Ook vragen ze soms om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.

Babbeltruc bankmedewerker

In Alphen aan den Rijn ziet de politie dat inwoners regelmatig slachtoffer worden van babbeltrucs, voornamelijk oudere inwoners. Afgelopen weekend was het ook weer meerdere keren raak met babbeltrucs. Hoe één van deze babbeltrucs gaat, legt de politie uit. “Er belt een zogenaamde bankmedewerker op met het verhaal dat er fraude is gepleegd en dat de rekeningen van de betrokkene zijn geblokkeerd.”

De politie vervolgt: “De ‘bankmedewerker’ wil dit graag oplossen, maar dat kan hij alleen maar doen als hij het pasje van het slachtoffer in handen heeft. Hij geeft aan dat zijn collega het pasje en de pincode in een envelop bij betrokkene onder vermelding van een verificatiecode wordt opgehaald. Hij geeft dan die verificatiecode aan zijn slachtoffer door met de mededeling dat diegene zo weet dat de envelop via de juiste persoon aan hem, de ‘bankmedewerker, wordt overhandigd. De oplichters doen er dus alles aan om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen.”

Vaak gaat de oplichter, in de vorm van de ‘bankmedewerker’ nog een stapje verder. “Hij vraagt zelfs zijn slachtoffer ook of hij of zij toevallig geen sieraden in huis heeft die veilig bij de bank in de kluis gestald kunnen worden. Die worden dan net zoals hierboven genoemd meegenomen. En het slachtoffer is alles kwijt.”

Babbeltruc controle rookmelderplicht

Vrijdag 1 juli is de rookmelderplicht ingegaan. Dit betekent dat het voortaan wettelijk verplicht is om op elke etage van je woning een rookmelder te hebben. Oplichters zagen mogelijkheden voor een nieuwe soort babbeltruc; zij doen zich voor als ‘controleurs brandmelders’.

Deze personen gaan woningen langs om zogenaamd te controleren op rookmelders in je woning. “Tijdens deze controles worden er dan diverse waardevolle goederen en geld weggenomen”, aldus de politie. “Let dus op en laat niemand zomaar in huis. Overheidsinstanties zoals de gemeente, brandweer en politie komen niet zomaar controleren of je in het bezit bent van een rookmelder.” Als je zulke ‘controleurs’ aan je deur krijgt, bel dan de politie en kijk goed hoe de personen eruitzien en waar ze heen gaan. Dat helpt bij het opsporen van de oplichters.

De politie roept op om je naasten voor babbeltrucs te waarschuwen. “Wij vragen nog een keer om ouders, grootouders, schoonouders, buren en een ieder die het wil horen en niet op social media zit, te waarschuwen voor dit soort praktijken.”